Italiaanse keuken: tussen traditie en vernieuwing
wo 20 mrt
|Cleveringaplaats 1, 2311 BD Leiden, Nederland
De Opleiding Italiaanse taal en cultuur Universiteit Leiden in samenwerking met de Studievereniging Le Tre Corone en W.I.S. organiseert de thema-avond Italiaanse keuken.
Tijd en locatie
20 mrt 2024, 19:30 – 21:00
Cleveringaplaats 1, 2311 BD Leiden, Nederland
Over het evenement
Het is bekend dat Italianen voor het merendeel hun eigen identiteit ontlenen aan de lokale taalvariatie die ze spreken en aan hun lokale culinaire traditie. Magda van der Rijst (Wijnvrouw van 2020, wijnschrijfster met veel aandacht voor eten) zal Vanja van der Leeden (chef, winnaar van het Goudenkookboek van 2019 en auteur van het recent verschenen Italopop) interviewen over traditie en vernieuwing in de Italiaanse keuken. Ze zullen inzicht verschaffen over hoe de nationale keuken zich met de lokale tradities verhoudt, tot hoever je over een Italiaanse normatieve keuken kunt spreken, over het ontstaan van de neo-trattoria’s en welke verschijnselen, volgens de puristen, op dit moment de sterke culinaire traditie van Italië ondermijnen.
Toegang tot het evenement is gratis. Registratie is verplicht, de link voor het verkrijgen van tickets is https://www.eventbrite.com/e/tickets-italiaanse-keuken-tussen-traditie-en-vernieuwing-830447379467.
Biografieën
Magda van der Rijst studeerde van 1985 tot 1991 Nederlandse Taal- en Letterkunde in Leiden. Voor die tijd had ze de opleiding Toegepaste Huishoudwetenschappen in Wageningen en Diëtetiek in Den Haag afgerond. Een en ander kwam samen toen ze ging werken in de voedingsvoorlichting, eerst in de gezondheidszorg en later bij culinaire tijdschriften als Tip Culinair(voorloper van Delicious) en Allerhande. Magda is sinds 1987 ook vinoloog. Vanaf 1998 heeft ze haar ervaring in communicatie en wijn gebundeld en zich toegelegd op het communiceren over wijn en alles eromheen. Op uitnodiging neemt ze deel aan diverse nationale en internationale wijnconcours. Als juryvoorzitter van het NK Beste Sommelier en jurylid van de Copa de Jerez, een wedstrijd waarbij een team van chef en sommelier een menu met sherry presenteren, blijft Magda ook in de gastronomie actief. Magda publiceert in Perswijn en WineLife en regelmatig verschijnt er een boek van haar hand, meestal over wijn. Recent werk is interactief lesmateriaal voor wijncursussen op drie verschillende niveaus, voor verschillende doelgroepen: Ik weet wat van wijn, Ik weet meer van wijn en Ik weet veel van wijn. Momenteel volgt ze de opleiding theesommelier bij ITCA (International Tea & Coffee Academy). In 2020 werd Magda uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar.
Favoriet eten: Italiaans en Indonesisch
Favoriet drinken: champagne, thee
Instagram: machdah
Ooit studeerde Vanja van der Leeden even Italiaanse taal-en letterkunde, maar na omzwervingen in Rome en Florence en door te koken in allerlei restaurants begreep ze welke taal haar echt paste: die van de keuken. Ze werd chef, culinair schrijver en kookboekenauteur. Met haar kookboek Indorock over de moderne Indische keuken won ze in 2019 het Gouden Kookboek. Eind 2023 verscheen haar boek Italopop. Hierin schudt ze de Italiaanse keukentradities op en interviewt ze Italiaanse chefs die met een open blik naar nonna’s recepten durven kijken. Zodat ze hun geweldige keuken mee de toekomst in kunnen nemen.
Boeken
2019 Indorock, Indonesische smaken in een nieuwe jas
2020 Indostok, een ode aan saté
2021 Insane, een boek over gezond eten
2023 Italopop, swingend Italiaans